LA vita é bella...

LA vita é bella...

Na, mi a jobb a játszótérnél? Hát az állatkert!!!

Élmények a San Diego Zoo-ból

2016. november 10. - brizsitke

Minden kisgyerekes, és talán nagygyerekes szülő tudja, hogy nincs jobb egész napos program a gyerek lefárasztására, mint elmenni az állatkertbe. Gyerekeknek minden izgalmas, ami az állatokkal kapcsolatos, egy közös kutyasétáltatás, kisállat simogatás, sőt az állatos könyvek és videók (igen a nagyszülőknél látott már Jégkorszak részletet és imádta) is biztos sikert aratnak.

Mivel itt az idő elég fix, najó néha még mindig túl nyárias nekem, így egy hűvösebbnek ígérkező hétvégén leruccantunk San Diegóba, hogy megnézzük a világhírű állatkertet. Nem mintha nem lenne Los Angelesnek saját állatkertje, de mivel itt a jegyek nem olyan olcsók, így gondoltuk, ha már pénzt adunk rá, nézzük meg azt, amelyik tényleg nagy területen sokféle állatot tud felvonultatni, és mint korábban írtam elvileg világszínvonalú.

 

       Sajnos olyan sok összehasonlítási alapom nincsen, nyilván a Fővárosi Állatkertben számtalanszor jártam már, és idén még a Nyíregyházi Állatparkot is sikerült megismernem, így ezek kettőse tudja majd elsősorban az összehasonlítási alapot képezni.

kidsfree2014.jpg

         A plakát amivel megvettek minket kilóra...  

 

A San Diego Állatkert idén jubilált, vagyis 100. évét töltötte, így októberben azzal kedvezett a látogatóknak, hogy a gyerekek ingyen mehettek be… így rengeteg iskolai csoporttal találkoztunk még hétvégén is. Mondjuk ránk nem vonatkozott, ugyanis mint otthon is általában, az itt is elmondható, hogy 2 éves kor alatt ingyenes a gyerekeknek a belépés szinte mindenhova. De nézzük a piszkos anyagiakat, belépőket tekintve, mennyi az annyi Amerikában és otthon;

            Fővárosi Állatkert       Felnőtt jegy: 2500 Ft.

                                               Gyerek jegy: 1800 Ft. (2-14 éves korig)

Nyíregyházi Állatpark Felnőtt jegy: 3000 Ft.

                                   Gyerek jegy: 300Ft. (3 év alatt!) 2000 Ft. (3-14 éves korig)

San Diego Zoo                        Felnőtt jegy: 50$ (12 év fölött, körülbelül 14 000 Ft.)

                                   Gyerek jegy: 40$ (3-11 éves korig, körülbelül 11 050 Ft.)   

 

            Az árakból arra gondolhatunk, egyrészt itt mennyivel többet keresnek az emberek (ezt mindenki jól gondolja), a másik, hogy biztos sokkal fejlettebb, szebb, rendezettebb az állatkert… hát ez részben igaz, de lássuk is a részleteket.

zoo-map-160719.jpg

Mint a térképen látszik, elég nagy területen helyezkedik el, így a budapesti állatkert jelenlegi méretével nem tudja felvenni a versenyt ám szerintem a nyíregyházinál nem sokkal nagyobb. Tulajdonképpen, mi mind a kettőt be tudtuk járni egy nap alatt, a fővárosira meg nekünk elég volt egy délelőtt.

Az is látszik, hogy itt az állatokon kívül rengeteg minden más is van; libegővel eljuthatunk a park egyik végéből a másikba, több helyszínen is lehet 4D gyerekfilm vetítésre beülni az elfáradt látogatóknak, ingyen emeletes busszal körbejárni a teljes állatkertet, és ezek még az alapjeggyel is igénybe vehető szolgáltatások! Amivel mindenképpen többet tud, mint az otthoni állatkertek az nem más, mint a rengeteg olyan plusz szolgáltatás, hogy akiknek a snassz állatkerti séta kevés is tudjon szórakozni: lehet szafarizni a szavanna állatai között, kora reggeli nézz be a színfalak mögé túrákon részt venni állatokra lebontva, és állatgondozók munkájába is bepillanthatunk, minden csak pénz kérdése.

Mindenesetre mi a buszos körbevezetéssel kezdtük az utunkat, hogy lássuk az egészet, és el tudjuk dönteni, hol akarunk majd többet időzni. Babakocsit nem lehetett felvinni, azt egy kijelölt sarokban hagyta mindenki, és némi sorbaállás és rövidfilm után sikerült a legjobb helyet megszereznünk a buszon: az emeleten legelöl. Mindent jól láttunk, szinte az összes állatot láttuk is, nem csak a helyüket, azonban rettenetesen lassú és unalmas volt. Egy 2 éves gyerek nem a türelméről híres, így nagyon örültünk mikor végre leszállhattunk a buszról, pedig csak fél óra a menetideje elvileg, de a borzalmas sótlan idegenvezetés a sofőrtől, és az, hogy a lehető legrosszabb helyeken állt meg a kifutók előtt, nem tette kimondottan élvezetessé az utat. Sajnos a libegőzést kihagytuk, mire odajutottuk volna, Aliz pont elaludt, és különválni pedig nem szerettünk volna, ébredés után pedig kicsit játszótereztünk (merthát az is van ugye:) és indultunk is haza..

img_1887.JPGAkkor most mit is látunk majd következőleg? Buszozás térképpel:)

 

Buszos kezdés után elindultunk és sétáltunk, sétáltunk, sétáltunk kifulladásig. A park hatalmas, az utak jók, majdnem minden megközelíthető kerekesszékkel, vagy babakocsival, az állatok interaktívak és ez biztos a gondozok érdeme; az elefántoknak például úgy adtak csemegét, hogy trükközve tudtak csak hozzáférni, az orángután ott bukfencezett végig a gyerekek előtt, a jegesmedve pedig a hátát az üvegnek támasztva majszolta az ebédjét. Volt szerencsém méternyi közelből megcsodálni a vízilovat, így már azt is tudom, milyen kis bojtos végű farka van, és hogy a koalák semmi mást nem csinálnak, csak esznek, és lehetetlen pózban a fába belefészkelve magukat alszanak.

img_8136.JPGPortré a pihenő "Hatalmas Hildáról" :)elefant.jpgElefáni akcióban.

img_8128.JPGMég hogy a macskák nem szeretik a vizet...

img_8160.JPGHelló Panda..:)

papagaj.jpgHirdetés: Megunt fa építőkockákat átveszek! Szigorúan színeseket! Jelige: csőrözzünk együtt

img_8171.JPGNa pubikáim ugorjak vagy ne?

Az összes nagyobb egységnél vannak hatalmas műanyag vagy fém állatok kirakva, amikre fel lehet mászni, pózolni lehet velük, illetve a gyerekek megcsodálhatják és szeretgethetik őket. Nagyon jó ötlet, mert tényleg minden korosztály szívesen szórakozott itt, és így sokkal kevésbé volt zsúfolt maga az állatok kifutója.

jegesmacko.jpgEgy mászómackó..

mambo2.jpgEgy mászógorilla...nekünk csak "Mambó"

vizilo.jpgEgy mászóvíziló...szóval van minden.:)

 

Természetesen minden nagyobb egységnél játékbolt, és étterem is volt, és mosdót is könnyedén találtunk mindenhol. Pelenkázni én inkább a babakocsiban pelenkáztam, mert szerintem az a legtöbb helyen nem volt, és mivel már nem szoptatom, így a szoptatós helységek meglétét sem figyeltem… Otthoni állatkertekből, ami emlék megmaradt a higiénés helységeket illetően az, hogy, a fővárosban mindenhol sorba kellett állni és sokan voltak, Nyíregyházán is sok helyen volt mosdó, és volt rendes pelenkázó rész eldugott sarkokba kialakítva. A tisztaság szerintem majd az összes állatkertben hasonló; nyilván sokan használják, ez látszik, de alapvetően nem volt sehol nagy baj, mindenhol volt WC papír, és nem fejvesztve menekült az ember onnan. Mindenesetre ez sem extrább itt. :)

Az állatok területe hatalmas, nagyobbak a kifutók, mint Budapesten, azonban nem olyan jól bejárható, mint a Nyíregyházi állatpark. Najó, így a szöveg felénél leránthatom a leplet, hogy nekem a nyíregyházi a szívem csücske, és bizony San Diego sem tudta űberelni, hiába van többféle állatfaj. Az a helyzet, hogy míg Nyíregyházán is sokat kell sétálni, de az okos elrendezésnek, a rengeteg sok függőhídnak az állatok felett/mellett köszönhetően egészen közelről csodálhattunk meg olyan állatokat, amiket korábban nem, és nem unalmas egyetlen perce sem a sétálásnak. Itt azért számtalanszor volt, hogy az állatokat már megnéztük, de míg átjutottunk máshová nem volt semmi, csak épület vagy növényzet. Itt is be lehet menni a madarak közé például, de Nyíregyházán a dzsungel ház (Zöld piramis néven fut) szerintem katartikus élmény; a vízesés, a szabadon kószáló állatok, a buja növények, és a váratlan esőztetés, teljesen elvarázsolt minket, plusz, hogy nem szedték külön a bogarakat, így azokat is megvizsgálhatjuk szerencsére egy üveglapon keresztül. J

Itt ez nyilván nem olyan nagy kaland, amúgy is megél mindenféle pálma, bambusz nem kell nekik külön házat építeni, itt van helyette mozi. Itt is vannak amúgy függőfolyosók, sőt olyan elektromos járda, mint a repülőtereken is, de mivel a semmi fölött megy, és nincs semmi látnivaló közben így kicsit okafogyott; nem szolgál mást, mint gyors átjutást A-ból B-be. Persze, végülis, nincs más célja, de valahogy Nyíregyházán nem csak mész a semmibe, hanem mindig van mit nézni. Ha mást nem, a mindenhonnan előszaladgáló tyúkokat…

A második, amivel többet tud Nyíregyháza, az a fóka show, illetve a hatalmas akvárium, vagy Ócenárium. (Ami a rendes neve.) Itt is volt fóka, de mivel San Diego óceánparti város, és van saját akváriuma, valószínűleg delfin és fóka és akár még kardszárnyú delfin showt is megcsodálhatunk, így itt a tengeri állatok nem lettek igazán bemutatva. Nyilván ha lesz lehetőségünk megnézzük majd azt is, de az a helyzet ha az ember állatkertbe megy, akkor ott helyben jó megnézni mindent, és erre a Nyíregyházi állatkertnél nincs jobb hely…olyan mintha a fővárosi állatkert plusz Tropicárium egybe lenne, és akkor még a napi 2x is megtekinthető fóka-show-ról egy szót sem szóltam még. Pedig bizony nagyon érdemes, és érdekes! Jó, az akkor kábé 16 hónapos gyereket annyira nem nyűgözte le, de a szüleit cserébe teljesen. :) Úgy találták ki a műsort, hogy bárhová ülsz, jól látsz mindent, nem maradsz le semmiről, menő pörgős zenét raktak alá, és egyszerűen látszik a gondozókon és az állatokon, hogy mennyire élvezik csinálni..ezt tényleg nem érdemes kihagyni, ha már az ember betér.

Állatsimogató itt is van, bárányok kecskék készenlétben egy kis dögönyözésre, de semmi extra, igazából szerintem Budapesten és Nyíregyházán is többféle állat van bent erre „kiképezve”. És akkor még egy dolog Sóstó Zoo mellett, az pedig nem más, mint a Magyar parasztudvar, amely tényleg testközelből bemutatja a háztáji állatokat, azokat, amelyek szerepelnek a magyar gyermek- és népdal kincsünkben, és azokat, amikhez a legtöbb közünk van. Szerintem sokkal jobban élvezte mindenki, hogy odamehettünk egy pónihoz és megsimogathattuk az orrát, minthogy láthattunk óriáspandát élőben, 20m távolságból, nyomorgó tömegben; semmivel sem jobb mintha tv-n keresztül néztem volna. De tényleg. És Nyíregyházán a hazai állatokból tényleg sok van, szerintem zseniálisak a szabadon garázdálkodó tyúkok és kakasok; rengeteget kergettünk menetközben. J

simi.jpgKiskecskék:)

img_8198.JPGDühöngő.:D

 

Végül meg kell említenem a felújítási munkálatokat…mert hiába szolgálják az állatok és a látogatók érdekeit, bizony nagyon el tudja venni az ember lelkesedését mikor már legalább 20 perce sétál egy lezárt blokk körül, amelyet több éve újítanak fel…ha kész lesz biztos jó lesz, és a fejlesztés, hibáink kijavítása mindig jó, de aki nem akar ezen filozofálni, az inkább pattanjon autóba és menjen, na hová? Hát persze, Nyíregyházára. :D Nem véletlen lett Európa legjobb állatkertje…

img_8098.JPGAbszolút követendő példa: A felújítási terület növényeit konténerekbe helyezték, hogy majd ha végeztek visszakerülhessek az anyaföldbe...minden élet érték! <3

photo_3_1.JPGSzerencsére ma már nagyobb helyük van az állatoknak mint Richard Scarry idejében:) (Richard Scarry's Best Word book ever)

 

 

Összességében véve, jó volt, mert állatkertezni jó, legyen az bárhol a világon. Visszamennék-e? Nem. Határozottan nem, jó volt, szép volt, érdekes volt, de nem kell az otthon maradtaknak bánkódni, hogy lemaradtak valamiről, mert nem. Nyíregyházára viszont bármikor szívesen visszamennék, az állatkerten kívül is számos érdekesség van, simán megér a legkeletibb nagyváros egy hosszúhétvégét!

 

 

süti beállítások módosítása